· 

Boekcovers

Stockfoto's en boekcovers

 

Gisteren zag ik een post in een van de leesgroepen op Facebook met de foto's van twee bijna identieke boekcovers. Dat ging niet over de hierboven getoonde twee. Maar terugvinden lukte niet. Jammer, want er was iemand met een reactie op die post middels een afbeelding waarin dezelfde stockfoto naar ik meen zelfs wel tien keer als boekcover is gebruikt, met nauwelijks enige bewerking om te onderscheiden. Bij die eerstgenoemde post was er bij de latere cover wel sprake van een duidelijke bewerking van de stockfoto, waardoor het wel iets eigens kreeg. Maar de gelijkenis bleef hangen, voor mijn gevoel schuurde het.

 

Het moet voor de auteur niet leuk zijn om zo gepost te worden op social media.  Voor de uitgever lijkt het mij ook een schrikbeeld. Ikzelf zou er tenminste flink wakker van liggen als ik er achteraf achter kwam dat dezelfde foto vrijwel identiek nogmaals wordt gebruikt of erger: dat die foto al diverse malen gebruikt is voorafgaand aan onze eigen publicatie. Dat is helaas het gevaar dat schuilt in het gebruik van stockfoto's voor boekcovers.

 

Wel stockfoto's gebruiken?

Wat kun je doen om zoiets te voorkomen?

Je kunt niet voorkomen dat iemand dezelfde stockfoto gebruikt voor een latere boekcover. Wel kun je proberen een foto te selecteren die niet veel wordt gedownload en die niet te algemeen is. Tevens is het mogelijk met google een afbeelding te onderzoeken op eerder gebruik. Dat is niet sluitend, maar kan wel wat opleveren. Daarnaast kun je je designer verschillende foto's laten bewerken en/of samenvoegen tot iets unieks.

 

Geen stockfoto's gebruiken?

Dat is uiteraard de beste waarborg dat je niet tegen deze problematiek oploopt. Helaas is het uitgeven van kleine projecten alleen mogelijk met het gebruik van deze foto's, omdat het simpelweg redelijk goedkoop, dus betaalbaar, is en soms zelfs gratis. Maar dat ontslaat je niet van de eigen verantwoordelijk om wat onderzoek te doen en/of creatief met de foto om te gaan.

 

De beste maar dure oplossing

Dat is uiteraard een artistieke designer inschakelen, die aan de hand van instructies zelf een ontwerp maakt. Vaak vragen die ook of stockfoto's gebruikt mogen worden, maar die gebruiken soms maar een fragment uit een foto en proberen dat onherleidbaar samen te voegen met andere elementen. Duur, maar dan krijg je wel een unieke cover, en als het goed is eentje die opvalt! Dat kan zich in de verkoop van een boek zeker terugverdienen. Maar dan moet je nog steeds aandacht weten te genereren en uiteraard moet het boek goed zijn en goed worden ontvangen.

 

Wat doen wij bij de uitgeverij?

Voor ons eerste boek is door de auteur een schilderij gemaakt waarvan een foto de gehele cover beslaat, volstrekt uniek dus. Geen enkel risico. Daarna hebben we een paar keer een stockfoto gebruikt. Hopelijk zijn en blijven die uniek. Onze eerstvolgende twee boeken krijgen een covers die door een artist is/wordt ontworpen. Voor de andere projecten dit jaar maken we waarschijnlijk opnieuw een paar maal van stockfoto's gebruik, zal misschien in een geval een fotograaf een compositie fotograferen en zijn we in gesprek met meerdere designers als mogelijk alternatief en voor de toekomst. Het blijft afwegen en onderzoeken. Het is een mooie uitdaging. Laat het in ieder geval nooit gebeuren dat een van onze boeken in een rijtje van tien maal dezelfde cover wordt gepost!

 

Wie heeft nog meer voorbeelden van vrijwel gelijke boekcovers of lookalikes? 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0