Lichter; informatie, recensies, reacties

Lichter – Elje van Turennout

Novelle, literair

Isbn 978-90-830816-9-4

 

Met haar ontroerende en prachtig geschreven debuut – een novelle  – die onlangs is verschenen bij Uitgeverij Hartklopper, heeft Elje maar weer eens aangetoond dat het soms beter is om een verhaal met minder woorden te vertellen. Dat de twee hoofdpersonages in Lichter geen spreekwoordelijke watervallen zijn pakt echt heel goed uit.

 

Met lichte, kleine en fijne woorden wordt een verhaal met best ingewikkelde en zware thema’s - levensvragen – op bijna speelse wijze verteld.

 

De hoofdpersoon Norah worstelt met het leven en heeft zelfs suïcidale gedachten. Net op het juiste moment, als ze op een kruispunt in haar leven staat, of misschien wel aan het einde van een doodlopende weg, ontmoet ze Ron, die haar in zijn wereld binnenlaat, waardoor ze weer spoortjes licht begint te zien. Ze komt in een bijzondere relatie terecht, die ze ook zelf moeilijk kan duiden, maar waarin er zelfs weer ruimte lijkt te ontstaan om te durven leven.

 

De twee worden echter hardhandig uit elkaar gedreven wanneer Norah met een niet langer te verbergen geheim van Ron geconfronteerd wordt.

 

Hoe gaat Norah met deze verschrikkelijke wending in haar leven om? En zal zij Ron ooit kunnen vergeven?

 

De eerste lezers zijn lovend over het boek en de waarderingen op hebban.nl (en elders) onderschrijven dat:

 

 ‘Een prachtig boek met een thema dat schuurt aan het echte leven, waarbij je met een traan en een glimlach achterblijft.’ (Sander1980, recensie)

‘Heerlijk meeslepend.’ (AnnemiekeGo, reactie)

‘De debuutnovelle van Van Turennout raakt! Ze observeert gedetailleerd, schrijft realistisch en verwoordt mooi..’ (SjoerdOptLand, reactie)

‘Wat een fantastisch mooi boek. Ik had het in een adem uit. .. Het raakte me emotioneel. Je durven geven in een vriendschap en ook weer niet. En toch weer wel. Elkaar begrijpen en aanvoelen. En ook weer niet. En toch weer wel. Heel mooi beschreven. (Idoke, reactie)

‘Dit boek gaat over existentiële vragen, wie ben ik, mag ik er zijn zoals ik ben, er is angst om te leven. Het gaat ook over liefde, loslaten en acceptatie, hoop en licht. Deze prachtige en ontroerende roman kreeg ik…’ (Ans Blok, recensie)

 

‘Het aangrijpende begin zuigt je direct in het verhaal en geeft je als lezer onmiddellijk het gevoel van de wanhoop die Norah voelt………. ….. Ik heb ervan genoten hoe er op een kruispunt in het leven, een binnenvallend straaltje ‘licht’ ervoor kan zorgen dat je van de hel naar de hemel kan worden gebracht. (Nele, books_read_by_n op Instagram, recensie)


Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.