De grote afwezige, Aldert Schuil

De auteur:

De auteur is geboren in de provincie Groningen in 1959, heeft in 1987 een studie rechten aan de Universiteit Maastricht afgerond, was daarna advocaat-stagiair in Groningen, jurist op een Ministerie in Den Haag en daarna zelfstandig advocaat te Den Haag. Om gezondheidsredenen moest hij zijn carrière beëindigen. Sindsdien heeft hij vier manuscripten voltooid. Een daarvan is zijn debuutroman van 2020 geworden. Nog een van deze manuscripten, een literaire thriller, ligt klaar voor de drukker, maar met uitgeven daarvan wordt dit keer op betere tijden gewacht. Of de andere twee manuscripten op enig moment het groene licht krijgen is onzeker. Voorlopig richt hij zich liever op nieuw werk. Per december 2020 is hij begonnen met schrijven van een nieuwe thriller en daarna wil hij aan het vervolg op zijn debuutroman beginnen.

Met een partner heeft hij in 2020 een uitgeverij opgericht, die inmiddels is gestart met het uitgeven van eigen werk, maar welke ook open staat voor andere auteurs. 

 

De omslag: 

De auteur heeft zelf het ontwerp voor de cover bedacht en het schilderij gemaakt dat de basis voor de cover vormt. Dat was zijn uitdrukkelijke wens. Dat gebeurde onder begeleiding van een kunstenares, Gabrielle Westra. Een foto van het schilderij beslaat de gehele cover. Het schilderij beeldt een scene uit het boek uit, waarin de hoofdpersoon een ontmoeting heeft met een haar tot dan onbekende vrouw uit het leven van haar vader in Azië, locatie uitzichtpunt 'The Peak' te Hong Kong.

 

De inhoud:

De achtentwintigjarige Fleur Fontein is journaliste bij een op mode en beauty gericht magazine en lijkt wel tevreden met haar leventje. Als het bericht binnenkomt dat haar vader in het verre Azië is overleden komt daar niet direct verandering in, maar het zaadje dat een veranderingsproces in haar leven teweeg zal brengen schiet vanaf dan heel langzaam wortel. Het lijk van haar vader wordt niet direct overgedragen, omdat de autoriteiten onderzoek naar de oorzaak en omstandigheden van zijn dood verrichten. Het zal uiteindelijk negen maanden duren voordat de kist met het stoffelijk overschot op Schiphol arriveert. Daar begint het boek, rond de uitvaartplechtigheid. Het onderzoek naar de dood van haar vader is gesloten; hij gaat in Azië de boeken is als een verkeersslachtoffer. Maar de vragen van de familie zijn niet beantwoord. De officiële informatie is uiterst formeel en summier gebleven. De familie is te afwachtend geweest en Fleur begrijpt dat vooral zij - als journaliste - tekort is geschoten. 

Tijdens de uitvaartplechtigheid is een fotograaf actief, die achteraf niet uitgenodigd blijkt te zijn en die weer in het niets verdwijnt. Een man die door haar beste vriendin aan Fleur wordt voorgesteld en die zegt een kennis van haar vader te zijn geeft haar op verzoek zijn telefoonnummer; op zijn visitekaartje staat dat hij reporter is. De achterdocht die Fleur van al deze onbekende aandacht krijgt wordt bewaarheid als ze nader contact legt met die 'reporter'. Kort erna doet de uitvaartondernemer er een schepje bovenop met een bizarre mededeling. Vanaf dat moment is het Fleur duidelijk dat haar vader geen verkeersslachtoffer kon zijn, tenzij er sprake was van een enorm misverstand. Fleur probeert 'de pers' tegen te werken - want er moet liever niets in de krant, zeker geen schandaal - en als dat uiteindelijk niet werkt wil ze die nieuwsgierigen voorblijven en zelf op onderzoek uitgaan.

Maar na de uitvaartplechtigheid komt ze eerst nog in een fase van twijfels en zelfreflectie terecht. Ze heeft moeite om terug te keren naar haar werk en meldt zich ziek. Als ze dat tot het uiterste heeft gerekt en terugkeert naar 'kantoor' vindt ze het goede gevoel er niet meer terug. Ze heeft het geluk dat er een veranderingsproces bij het blad aan zit te komen en dat haar een bijzondere kans wordt geboden. Die uitdaging gaat ze aan en het blijkt een tijdelijke opleving tot gevolg te hebben. Ze blijkt over meer talenten te beschikken dan ze zelf had gedacht. Het lijkt er een poosje op dat ze haar gewone leven weer oppakt. Maar zelfs de euforie van een groot succes - een heel pikante special - waarvoor zij verantwoordelijk is, ebt vrij snel weer weg. De dood van haar vader blijft haar bezig houden en die reporter blijft volhardend aandacht vragen. Ze treft bij het helpen van haar moeder met opruimen van de bibliotheek van haar vader een mysterieus boek aan en begint steeds meer te vermoeden dat de inhoud ervan iets met haar vader te maken heeft. Dat zorgt ervoor dat de twijfels die al waren gerezen over het keurige leven van haar vader in Azië versterkt worden.

Fleur houdt de reporter al een tijd aan het lijntje met de belofte dat ze op korte termijn alsnog mee zal werken aan zijn onderzoek naar het verhaal achter de dood van haar vader. Fleur houdt hem echter voor de gek en trekt haar eigen plan. De 'echte' journaliste in haar wil nu zelf de waarheid boven tafel krijgen en ook als dochter wil ze dat; twee posities die in deze privézaak al lastig te combineren waren gebleken. Mochten er feiten boven komen drijven die schadelijk zijn voor de goede naam van haar vader en de familie, dan zal ze proberen de interesse van de pers te doen verwateren door een eigen publicatie. Ze neemt langdurig verlof, stuurt iedereen het bos in wat haar plannen betreft en wat haar bestemming is en vertrekt naar Azië. Daar merkt ze dat ze ook daar niet de enige is die speurt naar feiten over haar vaders dood. En de gedachte van 'die reporter' af te zijn kan daar ook in de prullenbak. Hoewel ze daar van stond af aan waarschuwingen ontvangt dat er gevaar dreigt als ze de aandacht op zichzelf of familie vestigt trotseert ze de risico's en zet haar onderzoek voort. Ze krijgt meer en meer het gevoel dat meerdere mensen informatie verzwijgen en haar tegenwerken. Ze doet door te blijven aandringen desondanks een aantal schokkende ontdekkingen en komt steeds dichter bij de waarheid. En die waarheid is verschrikkelijk.

 

De rest moet een een verrassing blijven!

 

Karakteristieken:

Het boek is in een actieve stijl geschreven. De ik-figuur Fleur Fontein neemt de lezer mee in haar gedachten en bewegingen vanaf de voorbereidingen van de uitvaartplechtigheid van haar vader, in de maanden erna als ze haar werk weer oppakt en gedurende haar speurtocht naar de waarheid achter de dood van haar vader en zijn verleden. 

 

De grote afwezige is een - volgens ons - heel toegankelijk, amusant, niet heel braaf - soms best pikant, boeiend en spannend verhaal voor een 'open-minded' breed volwassen publiek - dat zich vooral in Nederland en deels in Azië afspeelt - met een wat bizar begin; met drama, humor, seks, biseksualiteit, carrière, persoonlijke groei en keuzes, familie en vriendschap, jaloezie en verraad, geheimen, een spannende verhaallijn en een verrassend einde. Het is een roman, een geschreven schilderij, waarin de beleving(en) van de hoofdpersoon van een paar maanden uit een turbulente periode van haar leven word(t)(en) beschreven; het is zeker geen misdaadroman of thriller en zo is het boek ook niet opgebouwd/geschreven.

 

Het boek reikt ook nog eens een mooi onderwerp aan voor een goed en spannend of tenminste leuk groeps- of partnergesprek over biseksualiteit, omdat Fleur voor haar blad een - zeer succesvolle - special maakt waarin zij in een inleiding de verschijningsvormen en grenzen van biseksualiteit verkent en waaraan een hoofdstuk is gewijd.

 

Tot slot: er komt een vervolg op dit boek - inmiddels is het waarschijnlijker dat die pas in het 4e kwartaal 2022 verschijnt, omdat de auteur opeens voorrang wilde geven aan het schrijven van twee thrillers :). Die vervolgroman zou een op zichzelf staand boek moeten worden, dat dus ook zonder enige kennisname van 'De grote afwezige' te lezen zal zijn. Lezen van 'De grote afwezige' zal dan echter wel worden aanbevolen, omdat je daardoor het karakter Fleur Fontein en haar omgeving al goed kent en meer weet hebt van de voorgeschiedenis. Fleur duikt in dat vervolg serieus in de gevarenzone die misdaad heet. Die tweede roman zal - anders dan deze 'De grote afwezige', dat een literaire roman met een spannende verhaallijn is - als echte misdaadroman gekarakteriseerd kunnen worden. De auteur wil daarbij het literaire niveau handhaven. Maar ook de invalshoek van het vervolgboek zal anders, verrassend, zijn. Tussendoor zullen dus eerst twee thrillers van deze auteur verschijnen, waarschijnlijk in 2021. De titel van de eerste is al vastgelegd: 'Het waanmotief'. Het manuscript van de tweede zal rond half maart 2021 gereed zijn.