Bestsellers Yeah!

Aanbod 2024 - we zitten vol 

 

We hebben ons het afgelopen half jaar door stapels manuscripten gewerkt. We hoopten dat er voldoende bijzondere manuscripten tussen zouden zitten om voor volgend jaar te selecteren. Het was weer hartstikke leuk om te doen. Maar we zijn er nu klaar mee. We zitten in principe vol. Er zijn zelfs al een paar titels voor 2025 vastgelegd. Alleen voor een regelrechte bestseller maken we nog een lees-uitzondering met het oog op 2024:) 

 

Het was weer bijzonder om te zien hoe goed er door bepaalde auteurs geschreven wordt. We hebben voor ons doen redelijk wat titels geselecteerd. Het wordt aanpakken geblazen om alles volgens plan gereed te maken. Bestsellers? Zonder geloof is het bestaan kaal.

 

Binnenkort zullen we beginnen met het voorstellen van nieuwe auteurs en wellicht al iets over hun boeken delen.

 

Naast de reguliere titels voor volgende jaar moet ook nog gewerkt worden aan een verhalenbundel, 'Ongelijke stukken'. Daarvoor kan nog wel ingezonden worden.

 

En we hebben natuurlijk tijdens zo'n selectieproces weer wat ervaringen met niet-geselecteerde auteurs opgedaan. Een paar voorbeelden:

 

Zo boden we een auteur een standaard auteurscontract, maar kwam deze met een waslijstje aanvullende voorwaarden, die middels een bijlage aan het contract moesten worden gehecht. Nou, nee dus... :(

 

Ook zagen we een nieuw fenomeen - althans wat wij nog niet kenden. De speciaal op ons gerichte pitch (dat streelt ons ego zeker) bij de intro. Zo kwamen verschillende manuscripten binnen. Dat zal dus vast ergens in een nieuw handboek voor beginnende schrijvers staan... :)

 

De 'ontdekking' dat die pitch eenvoudig aanpasbaar was om naar een serie uitgevers te sturen, kwam ook snel... :) We lezen er al weer dwars doorheen... 

 

Nieuw was ook de slimme truc van een paar schrijvers om bij het indienen van het manuscript te melden dat ze eerst 6 weken (bijvoorbeeld) met vakantie gingen en in die periode niet bereikbaar waren (uh...). Bij een geloof je het nog net, bij twee twijfel je, bij drie is het een trend. Zo hopen de 'bekende schrijvers in spe' dus de tijd te krijgen om reacties van meerdere uitgevers te ontvangen en te kunnen kiezen. :(

 

Wat dat laatste betreft hebben wij ons na een eerste ervaring snel aangepast en laten we van nu af weten dat we na die 'vakantieperiode' wel horen of er echt interesse in samenwerking is en dat we alsdan pas zullen lezen en beoordelen. Die eerste ervaring? We lazen razendsnel, lieten onze interesse kennen en ... hoorden vervolgens niets meer. Daar kunnen en willen we onze kostbare tijd niet aan besteden. Het is graag of niet, van twee kanten.

 

En natuurlijk zijn er ook de keurig opgevoede auteurs die tussentijds even melden dat ze toch met een andere uitgever in zee gaan :) 

 

Bijzonder was deze voor ons: we hadden een dik jaar geleden een manuscript afgewezen met inhoudelijke feedback. Omdat het wel een origineel, mooi en sterk verhaal was wilden we na een maand of acht wel eens weten of er nog iets met de feedback gedaan was. Nee dus. Maar het rappel zorgde er wel voor dat de schrijver alsnog in actie kwam en zijn titel staat nu gepland voor voorjaar 2024. Gebruik maken van een herkansing kan werken dus!

 

De meeste auteurs die een afwijzing krijgen reageren vaak nog even en blijken er goed mee om te gaan. Soms hoor je niets meer. Zo was een recent afgewezen spannend boek - waar we echt over hebben getwijfeld, origineel en goed, maar naar onze beleving niet goed genoeg geschreven. De auteur had er begrip voor en zei met de feedback aan de slag te gaan. Dat we hier wat feedback gaven is overigens niet standaard. 

 

Maar de allerlaatste ervaring - van vorige week - was ronduit raar. Iemand met een verhaal dat hij bij uitgevers al jaren nergens aan de bak komt met zijn roman - door Corona en plots heel schrijvend Nederland natuurlijk :), terwijl het een geweldig boek is, gebaseerd op jarenlange research ook. Hoewel we vol zaten wilden we een gebaar van goede wil tonen, omdat het een (nieuw) social media contact was. Dus: stuur dan maar eens een synopsis en een paar hoofdstukken, dan bekijken we het toch nog. Werd hij toch naar: waren wij respectloos en een machtsfactor die niet naar behoren met een auteur omging. Alleen belust op geld verdienen... Het hoefde niet meer van hem, na zo'n behandeling... En dat alleen omdat we eerst wilden weten in welk genre het was in te delen, waar het verhaal over ging en iets van zijn schrijfstijl en taal wilden zien. Nee, dat was onbehoorlijk! Dat we niet eens de kleine moeite wilden nemen om (zonder enige kennis vooraf, zonder toelichting vooraf toe te zeggen) zijn manuscript geheel te lezen... O ja, 'Wij verloren,' schreef de man nog. Oei... :(

 

Dat laatste deed me nog denken aan die schrijfster die eens vroeg of we ook kinderboeken uitgaven. We antwoordden keurig dat we alleen fictie voor volwassenen uitgeven. Kwam toch nog die reactie: 'gemiste kans'... Oei... alweer een kans gemist :) 

 

De slotsom van dit alles is: het was weer een mooie, grappige, bijzondere selectietijd. Maar voorlopig nemen we - zeker het eerste half jaar - geen nieuwe manuscripten in behandeling van nieuwe auteurs - er is ander werk aan de winkel. Mouwen opstropen, boeken maken! En boeken verkopen! 2025 komt wel aan bod zodra het tijd is voor 2025. 

 

#manuscripten #boeken #auteurs #schrijvers #bestsellers #selectie #aanbod #aanbod2024 #thrillers #spannendeboeken #epischefantasy #romans #literaireromans #feelgoodmans #fictie #verhalenbundel  #uitgeverijhartklopper #boekenmaken #paperbacks #ebooks #fictie #aanbod2025